|
ANTONINA MAMCZURWydział Nauk Biologicznych Ukończony kierunek studiów: Biotechnologia Rodzaj studiów: studia stacjonarne drugiego stopnia |
Ukończyłam studia z wyróżnieniem, uzyskując ocenę celującą.
W pracy magisterskiej pt.:„Analiza fenotypowa i molekularna czynników wirulencji Escherichia coli izolowanych od zwierząt” pisałam o zwiększającej się roli dzikich zwierząt jako rezerwuarów chorób odzwierzęcych.
Podczas studiów byłam aktywnie zaangażowana w działalność Koła Naukowego Biologów oraz Studenckiego Koła Naukowego Biotechnologów, uczestnicząc w projektach naukowych, takich jak: „Nosicielstwo Staphylococcus aureus wśród zwierząt domowych” oraz „Określenie skutków fizjologicznych mutacji L1340P w genie ANK1 kodującym ankirynę erytrocytarną”. Brałam również udział w licznych wyjazdach edukacyjnych i konferencjach.
W ramach rozwoju kompetencji zawodowych odbyłam indywidualną praktykę w Instytucie Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN oraz uczestniczyłam w szkoleniach on-line firmy Merck skierowanych do laborantów chemicznych i biologicznych. Jestem współautorką publikacji naukowej pt. „Charakterystyka Enterobacteriales produkujących beta-laktamazy o rozszerzonym spektrum substratowych izolowanych z mięsa wieprzowego”, opublikowanej w Postępy Biochemii (69(2), 81-88, 2023) - link.
Obecnie kontynuuję karierę naukową jako doktorantka w Szkole Doktorskiej Nauk Ścisłych i Technicznych Uniwersytetu Zielonogórskiego, w dyscyplinie nauki biologiczne.
Ponadto zdobyłam certyfikat z języka angielskiego na poziomie C1.
Publikacje:
Andrzejczak-Grządko Sylwia, Buda Natalia, Mamczur Antonina & Kamizielak, Sylwia „Charakterystyka Enterobacteriales produkujących beta-laktamazy o rozszerzonym spektrum substratowych izolowanych z mięsa wieprzowego.” Postępy Biochemii 69(2), 81-88. Zielona Góra 2023. DOI: - link ISSN wersja online 2720-5959 ISSN wersja drukowana 0032-5422 - link